Uniek in z'n soort

Het Abrahambeeld

Tijdens het vieren van de vijfde Abrahamdag op 7 oktober 1967 werd door Burgemeester Van Elkhuizen het Abrahambeeld onthuld. De sokkel werd geschonken door oud-Abraham A.J. van Meer en het toenmalige Abraham Comité heeft de Oosterhoutse kunstenaar Niel Steenbergen (1911-1997) opdracht gegeven het beeld te ontwerpen en te vervaardigen.
Nadat het beeld 50 jaar trouwe dienst heeft gedaan bij de ingang van het Slotpark waren de contouren ver weggesleten. Het beeld was volledig verweerd en onherkenbaar geworden.

Jarig

Boegbeeld

Jelle Steendam
Een blok trachiet van ruim 1260 kilogram!

Jelle Steendam, de kleinzoon van Niel Steenbergen kreeg daarom de opdracht een exacte replica te maken, maar dan uit een duurzamere steensoort. In zijn atelier in het Gelderse Varik is hij aan de slag gegaan met een blok trachiet van ruim 1260 kilogram!

Op 2 september werd het nieuwe beeld onthuld door Burgemeester Huisman en Abraham in hoogst eigen persoon.

Het oude beeld is teruggebracht naar het klooster Sint Catharinadal, waar de originele steen van het allereerste beeld ook vandaan kwam.
Het nieuwe beeld is te danken aan de bijdragen van gemeente Oosterhout, Stroomversnellingsfonds Rabobank Amerstreek, Stichting Parkfeest Oosterhout, Stichting Niel Steenbergen, Stichting Abrahamorgel en donaties bij het 50-jarig jubileum van o.a. Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven en oud-Abrahammen.

Word onderdeel van een stukje cultureel erfgoed

Schrijf je vandaag nog in.