Abrahamdag wordt mede mogelijk gemaakt door:


Vos Car-sound

Alle sponsoren

Abrahambeeld


Inmiddels is het al weer enkele maanden geleden dat Stichting Abrahamdag Oosterhout de opdracht gaf aan Jelle Steendam, kleinzoon van Niel Steenbergen, om het 50 jaar oude Abrahambeeld te vernieuwen. Het reliëf van het oude beeld is in die 50 jaar ver verdwenen. Op 6 juli is de oude Abraham met sokkel en al door medewerkers van de gemeente Oosterhout bij het Slotpark weggehaald en naar het atelier vervoerd.
Een kunstenaar onder tijdsdruk zetten is nooit goed en 'not done', maar op 2 september staat er wel een groot aantal genodigden klaar om het resultaat van Jelle te bewonderen. Op die tweede september moet het beeld in zijn volle glorie weer staan op de plek waar het hoort te staan, de Abrahamhoek bij het Slotpark. Dan vindt namelijk de officiële onthulling plaats door onze burgemeester mr. drs. S. W. Th. Huisman.

Nieuwsgierig als we zijn gingen we naar het Gelderse dorp Varik en zagen Jelle aan het werk. De kopie van het originele beeld wordt gemaakt uit een blok trachiet van 1260 kg. Trachiet is een harde en duurzame natuursteen, die de tand des tijds zeer wel kan doorstaan. De contouren worden langzamerhand zichtbaar en aan de fijne afwerking kan worden begonnen.Het originele Abrahambeeld gaat terug naar waar het vandaan komt, het Catharinadal. De steen waar het originele beeld uit gemaakt is, was van het Catharinadal afkomstig.

Naast de eigen middelen die de Stichting Abrahamdag heeft aangewend voor het realiseren van dit nieuwe Abrahambeeld danken wij de gemeente Oosterhout, het Stroomversnellingsfonds Rabobank Amerstreek, Stichting Parkfeest Oosterhout, Stichting Niel Steenbergen, Stichting Abrahamorgel en donaties bij het 50-jarig jubileum van o.a. Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven en oud-Abrahammen.

Gerard Oomen
Mattie Broekmans

©2017, abrahamdag.com, Stichting Abrahamdag Oosterhout. administrator