Abrahamdag wordt mede mogelijk gemaakt door:


Eeterij D'n Bal

Alle sponsoren

Abrahambeeld


Tijdens het vieren van de vijfde Abrahamdag werd door Mr. A.J.M. Elkhuizen, burgemeester van Oosterhout het Abrahambeeld onthuld op 7 oktober 1967.
De opdracht tot het vervaardigen van dit beeld is gegeven door het toenmalige Abrahamcommité.
Het beeld is ontworpen en vervaardigd door de kunstenaar Niel Steenbergen (1911-1997) die de helft van zijn leven in Oosterhout heeft gewoond.
De sokkel is geschonken door oud-Abraham A.J van Meer.

50 jaar heeft dit beeld trouwe dienst gedaan aan de ingang van het stadspark, maar de contouren waren door de tijd en de elementen ver weg. Het beeld was verweerd en verworden tot een bijna onherkenbaar stuk steen zeker ook de kunstenaar onwaardig.
Tijd dus voor een nieuw Abrahambeeld en we hebben Jelle Steendam, de kleinzoon van Niel Steenbergen, bereid gevonden een kopie te maken van een duurzame steensoort.
Jelle is in zijn atelier in het Gelderse Varik aan het werk gegaan en heeft een nieuw beeld gemaakt uit een blok trachiet van 1260 kg.
Het oude baasje gaat terug naar waar het vandaan komt, het Catharinadal en krijgt daar een mooi tweede leven. De steen waar het originele beeld uit gemaakt is, kwam daar vandaan.En op 2 september 2017 was het dan zover. Onder grote belangstelling van genodigden en pers werd het nieuwe Abrahambeeld onthuld door onze burgemeester mr. drs. S. W. Th. Huisman en Abraham zelf.


Naast de eigen middelen die de Stichting Abrahamdag heeft aangewend voor het realiseren van dit nieuwe Abrahambeeld danken wij de gemeente Oosterhout, het Stroomversnellingsfonds Rabobank Amerstreek, Stichting Parkfeest Oosterhout, Stichting Niel Steenbergen, Stichting Abrahamorgel en donaties bij het 50-jarig jubileum van o.a. Koninklijk Verbond der Jaartallen Leuven en oud-Abrahammen.

©2019, abrahamdag.com, Stichting Abrahamdag Oosterhout. administrator